Agrobiotalouden hackathon
9.-10.5.2017

 

Maatalous on Suomessa miljardibisnes ja lähiruoka kasvattaa suosiotaan. Pellolta raaka-aineet eivät kuitenkaan aina löydä oikeaa tietä ravintoloille ja jatkojalostajille tai niitä ei tuoteta riittävästi huonosti tunnetun kysynnän takia.

 

PYSTYYKÖ TIIMISI HACKAAMAAN HAASTEESEEN
HERKULLISIMMAN DIGITAALISEN RATKAISUN?

 

Rekiströityminen on päättynyt. Kiitos osallistujille ja tervetuloa!

 

HACKATHONIN JÄRJESTÄVÄT

 

 

  


tervetuloa seinäjoelle ja omasp stadionille

 

Agrobiohack järjestetään 9.-10.5.2017 Seinäjoen OmaSP Stadionilla. Paikkana on mahtava Atria Lounge, jossa on tilavat ja rauhalliset työtilat. Paikalla on kaikki mitä tiimit tarvitsevat aterioinnista nopeaan verkkoliittymään.  Tulosten pitchaukseen paikalla on äänentoisto ja näyttöjä, joilla voitte vakuuttaa juryn oman ratkaisun ylivoimaisuudesta. 

     

 Haaste

Kasviperäisten raaka-aineiden kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa riittävällä tasolla.

 

Kasviperäisillä raaka-aineilla tarkoitetaan maatiloilla ja puutarhoissa kasvatettavia kasveja. Niitä käyttävät elintarvikeyritykset, joita ovat esimerkiksi jalostajat, ravintolat ja muut maatilat.

 

Moni elintarvikeyritys suosisi lähellä tuotettuja raaka-aineita, mutta tieto niiden saatavuudesta on pullonkaula. Ostajat eivät tiedä kuka tuottaa ja myy. Myyjät puolestaan eivät tiedä kuka ostaisi.

 

Saadaanko helppokäyttöistä ratkaisua hyödyntävällä palvelulla kysyntä ja tarjonta kohtaamaan ja markkinat toimimaan läpinäkyvämmin?

 

Nimikkeistö ja käyttäjät

Ratkaisun käyttäjät ovat ostajia ja myyjiä. Kaupankäynnin kohteena on kasviperäisten raaka-aineiden nimikkeistö. Sovelluksen käyttäjät sekä nimikkeistö annetaan rajapinnan kautta. Halutessaan voi käyttää myös avoimia rajapintoja.


Ansaintalogiikka

Palvelun edullisuus tai jopa ilmaisuus viljelijöille parantaa menestyksen edellytyksiä huomattavasti. Maatalouden toimialan erityisyys ilmenee lukumääräisesti vähäisinä, mutta suurina ostajina. Markkinan uudenlainen avautuminen lisää ostajien määrää ja kilpailua raaka-aineesta, minkä vuoksi ansaintalogiikkaa mietittäessä lähtökohtana on hyvä pitää ostajaa.

 

TapahtumaSSA on mukana maatilayrittäjiä ja muita lähiruoan asiantuntijoita sparraamassa ratkaisumalleja

Saatte ensikäden tietoa millaisia ongelmia käyttäjillä on ja millaisia ratkaisuja alalla arvostettaisiin. 

 


Ohjelma

Huom! Ohjelma on alustava, joten jotkin osat saattavat muuttua.

 

9.5

11.00

Ovet auki

11.30

OmaSP -Stadionin esittelykierros

12.00

Avaus Into-Seinäjoki
Juha Kurkela (Kaikille avoin)

12.15

Key Note -puheet (Kaikille avoin)

13.00

Haasteiden ja ohjelman esittely

13.30

Työskentely alkaa, Tiimien sparraus

17.00

Päivällinen

20.00

Iltaohjelmaa

 

 

10.5

 

8.00

Aamupala

9.00

Sparrauskierros

11.00

Lounas

13.30

Pitchaus, eli tulosten esitys

15.00

Jury kokoontuu (Kaikille avoin)

15.30

Palkintojen jako (Kaikille avoin)

16.00

Tilaisuuden päättäminen (Kaikille avoin)

 

 

 


 

 

Esittelyvideot

 

Uppalan Kartano Seinäjoella käyttää paikallisia raaka-aineita parhaansa mukaan, mutta tarvittavaa tietoa paikallisesti tuotettavista tuotteista ei ole saatavilla.

 

 

Tukkutalo Heinonen Etelä-Pohjanmaalta kertoo haasteista lähiruoan myynnistä ja välityksestä.

 

 

  

 

 

TAPAHTUMASTA MUODOSTUI TIUKKA KISA

 

AgroBioHack 2017 kokosi Seinäjoelle seitsemän tiimiä hakemaan uudistavia ja kasvua edistäviä digitaalisia ratkaisuja kasviperäisten raaka-ainemarkkinoiden edistämiseksi. Parhaille tulevaisuudenlupauksille hackatonissa jaettiin Elisa Oyj:n sponsoroimana 10 000 euron palkintorahaa.

 

Kahden päivän aikana OmaSp Stadionin Atria-loungessa saatiin toinen toistaan parempia konsepteja ja demoja aikaiseksi. Tiimien tuotokset eivät tehneet juryn työtä helpoksi. Jury päätyi lopulta jakamaan palkintorahan kahdelle tiimille. Voittajaksi ja 6 000 € shekin omistajaksi julistettiin Futuriot Oy ja toiseksi 4000 € rahapalkinnolla Avomaa.fi.

 

 

Futuriotin Jari Valli esitteli pilvipalveluaan tuottajien ja asiakkaiden (ravintolat yms) kohtaamiseen. Proto pyöri jo tyylikkäästi vahvuutenaan datan monipuolisen analysoinnin helppous ja mahdollisuus kuljetusten tehokkaaseen optimointiin.

 

Avomaa.fi-konseptissa ostaja voi varata oman peltopalstan tuottajalta. Käytännössä tuottaja viljelee esimerkiksi ravintoloitsijalle tilallaan ravintoloitsijan etukäteen varaamaa ja osittain maksettua tuotetta. Ravintoloitsija pystyy kertomaan millä palstallaan eri tuotteet on kasvatettu ja täten luotua ruoka-annoksilleen tarinalllista lisäarvoa. Avomaa.fi-tiimissä oli jäseninä Jaakko Koskenkorva (11latoa), Juha Haapamäki ja Valakia Interactivelta Petri Välimäki ja Olli Korpi.

Muiltakin ryhmiltä syntyi hyviä ratkaisuja.

 

Bitcompin ryhmällä ratkaisussa oli ansiokkaasti käytetty annettuja ja julkisia datalähteitä, sekä ideoitu viljelysuunnitelman hyödyntäminen palvelussa. Ryhmä sai karttapohjaisen kasvistori.fi -palvelun ensimmäisen proton nettiin tapahtuman aikana.

 

WareSignin ratkaisussa ruoalle rakennettiin tarinaa ja seurattavuutta mm. älypakkauksia ja blockchain teknologiaa hyödyntämällä. Ratkaisussa olivat tärkeässä osassa myös maksamisen helppous.

 

Perfektionvisuaalisesti tyylikäs demo pyöri jo hienosti kartalla. Selainriippumaton palvelu tuo yhteen tuottajan ja ostajan.

 

Team Lumon lahiruokaa.fi-palvelukonsepti on yhteisöllinen virtuaalitukku, joka yhdistää tuottajan ja asiakkaan. Konsepti hyödyntää vahvasti yhteisöllisiä mekanismeja, ml sosiaalinen media, ja integroituu ruokaketjussa toimivien tahojen järjestelmiin.

 

Team “Veggies” kehitteli virtuaalisen kauppahalli -konseptin tuottajien ja ostajien kohtaamiseen. Esityksessä oli huomioitu myös eri palvelupolut ja konseptin kriittisiä menestystekijöitä oli analysoitu.

 

 

       

   

 

 

 

 

Tuomaristo pidättää oikeuden jakaa palkinnon useamman voittajan kesken myös kategorioiden kesken tai lisätä palkintojen määrää. 


Lisätietoja Agrobiohackista

 

Juha Kurkela

juha.kurkela@intoseinajoki.fi

+358 40 8332811

Säännöt

 

Osallistumisoikeus

Osallistumisoikeus on ilmoittautuneilla yrityksillä ja henkilöillä. Paikkoja kuitenkin rajoitettu määrä. Yritykset ovat Agrobiohackin tapauksessa etusijalla.

 

Yksittäisten henkilöiden kohdalla työskennellään 2-5 henkilön ryhmissä, jotka muodostetaan osallistujista  viimeistään paikan päällä. Ryhmän voi muodostaa myös etukäteen.

 

Oikeus tuloksiin

(IPR) Oikeudet tuloksiin pysyvät osallistujalla. 

 
Agrobiohackin järjestävät

 

 

 

 

Yhteistyössä

 

 

 

 

 

 


 

 

 

Tätä sivustoa ylläpitää Into Seinäjoki Oy. Sivusto esittelee eteläpohjalaista agrobiotalouden laajaa osaamista ja tarjontaa yrityksille. 

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito