Mainimg

Uutiset

Etusivu Ajankohtaista » Uutiset

Anu Hopia bloggaa: Nautitaan kaikilla aisteilla


28.04.


Osallistuin viime tiistaina Gallen-Kallela –museossa taiteilija Nina Backmanin toteuttamalle “Hiljaiselle aterialle” .

Nautimme museon tiloissa keittiömestari Sami Tallbergin suunnitteleman villiruokamenun yhdessä kahdenkymmenen museovieraan kanssa. Erityistä tällä aterialla oli paitsi taidokas ateriakokonaisuus ainutlaatuisessa ympäristössä, myös se, että ateria nautittiin täydellisen hiljaisuuden vallitessa.“Hiljaisuuden aistiminen tekee performanssista ainutlaatuisen kokemuksen. Keskustelun poisjääminen vapauttaa osallistujat tutkiskelemaan tilannetta moniulotteisesti fyysisen, emotionaalisen tai kulttuurisen kokemuksen kautta.”, sanoo taiteilija itse performanssin esittelytekstissä.


Ja me ruokailijat – me nautimme täysin siemauksin sekä ateriasta että hiljaisuudesta, joka oli yllättäen täynnä ääniä: viinin kaataminen lasiin, tarjoilijan kenkien narina, ohi kiitävän liikenteen kohina – kaikki äänet moninkertaistuivat hiljaisuudessa. Samalla, kun kuuloaisti terävöityi, myös muut aistit tuntuivat herkistyvän aistimaan kaiken sen kauneuden, joka oli meitä varten valmistettu. Akselin ja Meerin rintakuvat museon seinällä alkoivat kertoa rupatella ja hiljaisuus oli yhtäkkiä täynnä tarinoita.

Uusista kokemuksista saan uutta energiaa. Erityisesti nautin, kun saan tilaisuuden poiketa rutiineista ja minulle tarjotaan jotakin ennalta arvaamatonta. Samanlaisen, lempeitä yllätyksiä sisältävän nautinnon tarjoamiseen pyrimme myös Seinäjoella, kun järjestämme teille Moniaistisen illallisen kesäkuun 14. 2016 osana Food Business Summit -tapahtumaa. Sielläkin vieraille tarjoillaan taitavien keittiömestareiden toteuttama ateria, jonka yhteydessä herkistellään makuaistin lisäksi myös muita aisteja ja tuntemuksia.

Olen ilokseni saanut osallistua muusikon ja keittiömestareiden “säveltämistyöhön”, kun he suunnittelevat ja rakentavat teille tätä moniaistista
elämystä työotsikolla “Suomalaisen musiikin ja ruokakulttuurin evoluutio”. Illallisella haluamme tarjota teille parasta paikallista ruoka- ja
musiikkiosaamista, jossa musiikki sulautuu ruokaan ja ruoka musiikkiin. Aterian “säveltää” teille muusikko Sami Silén sekä keittiömestari Jani Unkeri tiimeineen.
Vierailevana tähtenä meillä on Jose Manuel De Torres Artillo Basque Culinary Centrestä, josta hän on tullut tekemään osan opinnoistaan meillä Seinäjoella.

Suunnittelupalavereissa keskustelu on sujunut esimerkiksi seuraavasti:

Jose: Luin juuri Vainnammoisesta ja hauen leukaluusta ja ajattelin, että…

Jani: Meillä on paljon hienoja, mutta huonosti hyödynnettyjä raaka-aineita. Otetaan nyt vaikkapa hauki …

Sami: Vanhoilla soittimilla soitetaan paljon myös modernia musiikkia…

Minä: Varhaisella keskiajalla suomalainen ruokakulttuuri pohjautui usein hapattamiseen …


Näitä keskusteluja meillä on ollut viikottain ja pikku hiljaa niistä on muotoutumassa Tarina, joka tullaan kertomaan teille ruoan, musiikin ja muun taiteen keinoin.

Enempää en voi kertoa, sillä emme vielä itsekään tiedä juuri tämän enempää. Tulkaa siis paikan päälle kokemaan, minkälainen tarinastamme lopulta tuli!

 

Anu Hopia

 

 

Anu Hopia toimii Turun yliopiston elintarvikekehityksen professorina ja tutkimusjohtajana asemapaikkanaan Seinäjoki. Hopia on kiinnostunut mm. ruuan moniaistisuudesta ja on vahvasti mukana elämyksellisten ruokakokemusten suunnittelussa ja tutkimuksessa. Food Business Summitin ensimmäinen tapahtumapäivä huipentuukin ainutkertaiseen illalliseen, jonka toteuttamiseen osallistuu joukko maakunnan kärkiosaajia ruuan, musiikin ja tapahtumatuotannon maailmasta ripauksella kansainvälistä tvistiä. 

 

Anu tunnetaan myös molekyyligastronomia -blogistaan. Tutustu blogiin täältä 


Takaisin uutisiin

Tätä sivustoa ylläpitää Into Seinäjoki Oy. Sivusto esittelee eteläpohjalaista agrobiotalouden laajaa osaamista ja tarjontaa yrityksille.

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito