Mainimg

Uutiset

Etusivu Ajankohtaista » Uutiset

Elisabet Kivimäki bloggaa: Maataloussektorin yhteistyö kiinnostaa Namibiassa


03.06.

Kuvateksti: Suomen Windhoekin suurlähetystö järjesti tapaamisen viime
vuoden lokakuussa Namibian maatalousministeri Mutorwan kanssa,
joka toi paikalle suuren tiimin suomalaisia tapaamaan.

 

Namibia yllättää ensikertalaisen. Pääkaupunki Windhoekin siisti ja eurooppalainen katukuva hämmästyttää poikkeuksetta uusia tulijoita. Ylemmän keskitulon maana valtio on pystynyt panostamaan hyvään ja toimivaan infrastruktuuriin. Tähtäimessä on ylemmän keskitulonmaan status vuoteen 2030 mennessä.

 

Kasvua investointi- ja tuotantosuunnitelmista

Talouskasvu on ollut voimakasta koko Namibian 25-vuotisen itsenäisyyden ajan. Noin 5 %:n vuosittaiseen talouskasvuun ovat vaikuttaneet kaivosteollisuuden ja maataloussektorin kehittyminen, jotka ovat luoneet työpaikkoja namibialaisille ja lisänneet valtion talouden tulopohjaa.

 

Yhtenä kasvun selkeänä veturina on jo usean vuoden ajan ollut maataloussektori. Myös rakennussektori sekä vähittäis- ja jälleenmyyntikauppa ovat tuoneet talouteen kasvua. Rakennussektorin kasvua selittää maan historiassa ennennäkemättömän suuret ulkomaiset suorat investoinnit kaivossektorille. Valtion investointi- ja tuotantosuunnitelmat tukevat talouden kasvua myös lähitulevaisuudessa. Maa on perinteisesti harjoittanut maltillista talouspolitiikkaa, minkä seurauksena valtionvelkaa on suhteellisen vähän ja maan pankit ovat vakaita.

 

Maataloussektorin kehittäminen avainasemassa

 

Kuvateksti: Namibiassa on yli kolme miljoonaa lehmää, jotka kasvavat
vapaasti luonnossa. Kuva: Elisabet Kivimäki

 

 

Namibian kansallisen kehityssuunnitelman yksi neljästä prioriteettisektorista on maatalous. Ilmastolla on merkittävä vaikutus pinta-alaltaan yli kaksi kertaa Suomen kokoisen maan maataloussektorin tuottavuuteen. Kuivuus aiheuttaa maanviljelylle haasteita suuressa osassa maata. Maan pohjois- ja eteläosat ovat maanviljelyyn soveltuvia alueita, kun taas maan keskiosat tarjoavat mahdollisuuden karjataloudelle. Reilun kahden miljoonan asukkaan maassa karjaa on yli kolme miljoonaa. Maataloustuotteista tärkeimpiä vientituotteita ovat maailmanluokan naudanliha, viinirypäleet, kalatuotteet sekä olut.

 

Kotimaisen maatalouden kehittämistä tuetaan Green Scheme -ohjelman kautta, mikä on lisännyt viljatuotteiden sekä vihannesten tuotantoa tuntuvasti. Olemassa oleva lihakarjatalous mahdollistaa myös maitokarjatalouden ja meijeriteollisuuden kehittämisen.

 

Suomalaiselle osaamiselle kysyntää

 

Vierailulla paikallisella farmilla suomalaisdelegaation kanssa.
Kuva: Henna Mäki-Mantila

 

Namibiassa viime vuoden syyskuussa vieraillut maataloussektorin suomalaisdelegaatio oli erittäin tyytyväinen tulokselliseen matkaan. Delegaation yhteinen näkemys oli, ettei fact finding –matka olisi voinut mennä paremmin.

 

Matkan seurauksena Namibiassa ensimmäistä kertaa vieraillut suomalaisyritys sai tarjouspyynnöt kahdesta broilerihallista ja yhdestä munintakanalasta; ”avaimet käteen” -ratkaisuille on tarvetta. Näitä kokonaisvaltaisia ratkaisuja suomalaisyritykset voisivat yhteen lyöttäytyessään tarjota useammallakin eri sektorilla. Kysyntää on myös elintarvikealan koulutukselle. Aloitteita syntyi myös Namibiaa vaivaavan akaasiapuskaongelman sekä lapsenkengissä olevan eläinperäisen jätteenkäsittelyn ratkaisemiseksi suomalaisen osaamisen avulla. Myös suomalaiset agrobiotalouden ratkaisut kiinnostavat Namibiassa ja muutamia aloitteita on jo syntynyt.

 

Arvostus avaa ovia

Suomen ainutlaatuinen asema Namibiassa antaa etulyöntiaseman suomalaisyritysten liiketoiminnalle. 150 vuotta sitten Namibiaan tulleiden suomalaisten lähetystyöntekijöiden vaikutus näkyy edelleen.

Suomalaisia nimiä vilisee Selmasta ja Hiljasta Helviin ja Ainoon. Viljo, Paavo, Hannu ja Erkki ovat myös yleisiä. Namibian varapresidentti puhuu sujuvaa suomea ja ikävöi karjalanpiirakoita. Martti Ahtisaari muistetaan hyvin maan itsenäistymisen kätilönä.

 

Vastaavaa suomalaisiin kohdistuvaa arvostusta ja kunnioitusta ei ole helppo löytää muualta. Tämä suomalaisten pitkällä ajanjaksolla tekemä hyvä työ Namibiassa on synnyttänyt ainutlaatuisen luottamussuhteen, jota yritysten kannattaa hyödyntää eteläisen Afrikan 200 miljoonan kuluttajan markkinamahdollisuuksia miettiessä.

 

Namibian valtio panostaa köyhyyden vastaisessa taistelussa ruokaturvan vahvistamiseen, kotimaiseen tuotantoon ja tuontiriippuvuuden vähentämiseen. Näissä talkoissa suomalaiselle osaamiselle ja yritysten ratkaisuille voisi olla kysyntää. Suomessa Finnfund tarjoaa pitkäaikaista rahoitusta suomalaista teknologiaa käyttävälle namibialaisyritykselle. Paikallista rahoitusta on myös tarjolla suomalaisten yritysten investointeihin Namibiassa mm. Namibian kehityspankin, Agri Bankin, sekä Environmental Investment Bankin kautta.

 

 

Elisabet Kivimäki 

Työskentelen Suomen Windhoekin suurlähetystössä yksityissektorin erityisasiantuntijana. Edistän työkseni Suomen ja Namibian välistä kauppaa ja investointeja. Inspiroiva työ ja konkreettiset bisnesaloitteet antavat intoa tekemiseen. On hienoa nähdä, miten ovet avautuvat suomalaisyrityksille Namibiassa. Kaukana, mutta silti niin lähellä suomalaista.

 

 

Suomi-Namibia yhteistyö ja liiketoiminnan edistäminen maiden välillä näkyy Seinäjoella kesäkuun puolivälissä järjestettävässä Food Business Summitissa. Tapahtuman Africa Agribusiness Forumissa kuullaan myös laaja joukko mielenkiintoisia puheenvuoroja verkostojen hyödyntämisestä sekä liiketoiminnan avauksista Saharan eteläpuolisissa Afrikan maissa, kuten Namibiassa, Etelä-Afrikassa ja Ruandassa. Namibian kasvavasta kiinnostuksesta maataloussektorin yhteistyöhön suomalaisyritysten ja –organisaatioiden kanssa kirjoittaa yksityissektorin erityisasiantuntija Elisabet Kivimäki Suomen Windhoekin suurlähetystöstä.


Takaisin uutisiin

Tätä sivustoa ylläpitää Into Seinäjoki Oy. Sivusto esittelee eteläpohjalaista agrobiotalouden laajaa osaamista ja tarjontaa yrityksille.

Mainostoimisto Semio | Tampere ja SeinäjokiWebio julkaisujärjestelmä, verkkosivujen ylläpito